A magyar költészet napján indítjuk útjára a Kortársunk, Petőfi névre keresztelt öt napos kulturális rendezvénysorozatunkat

„Petőfit saját szobra takarja el (…) Márpedig a költő nem szobor, nem demonstráció, hanem eledel: s a gipszet és aranyozást megenni nem lehet.” Ennek a Weöres Sándor-i mondatnak a jegyében, a Petőfi-bicentenárium alkalmából a magyar költészet napján indítjuk útjára a Kortársunk, Petőfi névre keresztelt öt napos kulturális rendezvénysorozatunkat.

A programsorozat összeállításánál rendkívül fontosnak találtuk, hogy minden korosztály számára legyen minőségi ajánlatunk. Érkezik hozzánk audiovizuális költészeti formáció, készülünk kvízzel, slam poetry eseménnyel, verses-zenés előadóesttel, kreatív írás workshoppal, kincskereséssel, színházi előadásokkal.

A rendezvénysorozatot a Tizenegy névre keresztelt hagyományos költészet napi műsor nyitja, melynek keretében április 11-én (kedden) 11 órától 11 vers hangzik el 11 színész előadásában a színház lépcsőin. A napot a Petőfi 200 - szórakoztató irodalmi és honismereti kvíz zárja, amelyet a nemrég Guinness-rekordot döntött Kovács Zsolt (Kozsó) erdélyi kvízmester vezeti majd.

Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert Petőfi live! című verses-zenés előadóestje Petőfi-portréját verseiből teszi megismerhetővé és bármely korosztály számára átélhetővé.

A 14-18 éves korosztályt célzó három napos kreatív írás műhely az ANT BAR-ba megrendezésre kerülő Slam poetry eseménnyel, a kolozsvári BEATWÁNDOR egyedülálló audio-vizuális költészeti performanszával és egy fergeteges Petőfi Partyval zárul.

A legkisebbeknek bábos közreműködéssel zajló versillusztrációs foglalkozással készülünk, amelyet Váncsa Mónika koordinál a Gubanc csapatának együttműködésével.

Először van szerencsénk vendégül látni Csíkszeredában a beregszászi magyar színház társulatának tagjait. A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa az ismert komikus eposz derűjét úgy őrzi meg, hogy egyben a beregszászi színház aktuális helyzetére is reflektál.

10-14 éves korosztály Köllő Zsófia vezetésével kelhet útra, és ismerheti meg Petőfit egy városi kincskereső játék keretében.

Az eseménysorozatot a Nagyvárad Táncegyüttes János Vitéz című táncszínházi előadása zárja, amely egy mesebeli miliőbe kalauzolja nézőit.

Csatlakozz te is a Petőfi-bicentenárium alkalmából szervezett eseménysorozatunkhoz, és ünnepeljük együtt a költő születésének kétszázadik évfordulóját!

 

Részt vennék, de hogyan?

  • A meghívott előadásokra jegyek a színház jegypénztárában válthatók: hétfőtől péntekig 13:00 és 15:00 óra között, valamint az előadások előtt egy órával. Helyfoglalás a 0748-168-506-os telefonszámon 9:00 és 13:00 óra között.