Am lansat stagiunea teatrală 2024/2025

După o stagiune remarcabilă, cu spectacole apreciate și organizarea și participarea la mai multe festivaluri, Teatrul Municipal Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc deschide cu entuziasm porțile noii stagiuni 2024-2025, promițând o ofertă artistică variată și captivantă pentru publicul său. Anul acesta, teatrul continuă tradiția abonamentelor care oferă spectacole diverse, pentru toate vârstele.

Cu mare bucurie anunțăm cooptarea în trupă a scenografei Hatházi Rebeka, prima scenografă angajată în istoria teatrului nostru, marcând un moment special pentru instituția noastră. 

Hatházi Rebeka a fost scenografa mai multor spectacole ale teatrului, realizând decoruri memorabile pentru spectacole precum Călătorie în jurul craniului meu, Șarlatanul, Tortul minune albastru și Copilul nostru. De asemenea designul abonamentelor de anul acesta a fost realizat tot de Hatházi Rebeka.

În stagiunea 2024-2025, oferim abonamente pentru adulți, tineret, cât și abonamentul liber, pentru patru, respectiv cinci spectacole.

Abonamente pentru adulți și tineri – 4 spectacole:

Florian Zeller: "Tatăl" | Regia: Vladimir Anton | Dramă

Florian Zeller este considerat una dintre cele mai importante figuri ale teatrului contemporan, fiind apreciat la nivel mondial pentru complexitatea și profunzimea pieselor sale. "Tatăl" a devenit o senzație internațională în versiunea sa cinematografică, regizată chiar de Zeller, care a primit 6 nominalizări la premiile Oscar.
Povestea relației dintre un tată și fiica sa explorează probleme legate de îmbătrânire, demență și trecerea timpului. Anthony Hopkins, premiat cu Oscar pentru rolul său în film, oferă o interpretare de neuitat, devenind cel mai vârstnic câștigător al premiului pentru cel mai bun actor. Filmul a obținut, de asemenea, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, fiind recunoscut la nivel internațional pentru excelența sa. În piesa regizată de directorul artistic al teatrului, Vladimir Anton, rolul tatălui este interpretat de Zoltán Fülöp care, în acest an, a împlinit 70 de ani. 

Richard Rodgers, Oscar Hammerstein II, Howard Lindsay & Russel Crouse: "Sunetul muzicii" | Regia: Szenteczki Zita | Musical

Un musical clasic și îndrăgit, care spune povestea curajoasei guvernante Maria și a familiei Von Trapp, în contextul tulburărilor istorice ale celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul american din 1964, regizat de Robert Wise și produs de 20th Century Fox, este considerat unul dintre cele mai mari succese din istoria filmului muzical, fiind un reper în cinematografia mondială. Dintre cele zece nominalizări la Oscar, filmul a câștigat cinci premii, inclusiv pentru cel mai bun montaj, cel mai bun sunet și cea mai bună muzică. Aceasta este prima montare în Transilvania a regizoarei Szenteczki Zita, și suntem încântați că această premieră se desfășoară în teatrul nostru.

Csiky Gergely adaptat de frații Mohácsi: "Bule" | Regia: Mohácsi János | Comedie

Csiky Gergely a scris această comedie tragică în 1884, piesa fiind plină de răsturnări de situație specifice comediei de moravuri. Frații Mohácsi aduc un amestec de umor și satiră socială, adaptând textul clasic la contextul contemporan, cu un stil ludic, bogat în nuanțe lingvistice și adaptat specificului trupei noastre. Mohácsi János este una dintre cele mai importante figuri ale teatrului maghiar și ne simțim onorați că revine la noi pentru această producție.

Fidel filozofiei sale, care subliniază importanța dialogului artistic între teatre pentru public și artiști deopotrivă, teatrul propune în abonament trei spectacole invitate:

William Shakespeare: "Furtuna" | Regia: Bodó Viktor | Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe | Comedie shakespeariană
Ultima piesă a lui Shakespeare, un amestec de magie, libertate și iertare, cu personaje mitice și o meditație profundă asupra vieții.

Pintér Béla: "Opera țărănească" | Regia: Györfi Csaba | Teatrul Tomcsa Sándor, Odorheiu Secuiesc | Tragedie muzicală cu umor
O poveste despre o nuntă, care aduce la lumină comicul și tragicul vieții umane, în cel mai pur stil satiric.

Robert Icke: "Doctorul" | Regia: Andrei Șerban | Teatrul Csiky Gergely, Timișoara | Dramă contemporană
O piesă actuală despre polarizarea societății, punând în discuție probleme etice și morale cu care ne confruntăm în viața cotidiană.

În urma cererii ridicate anul trecut, vom păstra și în această stagiune abonamentul liber. Publicul poate opta pentru acest abonament flexibil, care oferă acces la cinci spectacole la alegere, inclusiv atât din repertoriul curent, cât și din producțiile stagiunii trecute. Este o oportunitate pentru cei care doresc să revadă piesele favorite sau să descopere creațiile ale trupei noastre. Dacă ați ratat spectacolele preferate din stagiunea precedentă sau doriți să explorați producțiile aflate în repertoriu, fie pe scena mare, în sala de studio, sau în locații alternative, acest abonament este alegerea perfectă.

Extra abonament propunem mai multe spectacole invitate. Dorim să oferim tinerilor regizori și trupelor independente oportunități de a-și dezvălui talentul și de a ajunge la cât mai mulți spectatori. În luna septembrie, publicul va avea ocazia să vizioneze de două ori spectacolul nonverbal „It’s Easier If” în interpretarea lui Balázs Ádám și Sárosi Áron. În octombrie, în cadrul inițiativei noastre de a deschide teatrul către spectacole din afara țării, vom găzdui două producții studio ale Teatrului Național din Győr, Ungaria.

De asemenea, vom oferi și în acest an abonamente pentru copii, dedicate celor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani:

  • Lázár Ervin: Pădurea pătrat-rotundă | Regia: Kányádi Szilárd
  • Lázár Ervin: Băiețelul și leii | Regia: Kolozsi Borsos Gábor | Teatrul Figura din Gheorgheni
  • Dávid Péter: Prințul 1x1 | Regia: Dávid Péter | Teatrul Cimborák din Sfântu Gheorghe

Vom păstra în repertoriu spectacolul de păpuși Gubanc de Bende Sándor, în regia lui Bende Zsuzsanna și Vladimir Anton; ca urmare a solicitărilor venite din partea copiilor și a părinților, vom adăuga o continuare a acestui spectacol, regizată de Vladimir Anton.

La sala studio publicul va fi invitat la trei premiere regizate de:

  • Alejandro Durán (Ce a mai rămas din noi de Alejandro Ricaño și Sara Pinet), care va fi o premieră națională a unei piese mexicane;
  • Dálnoky Csilla (Kovács János moare de Hatházi András);
  • Bordás Attila (Flori de mină de Székely Csaba).

De asemenea, vom continua programul pentru adolescenți cu trei noi spectacole care se vor desfășura în sălile de clasă ale liceelor. Prima premieră este spectacolul „La capătul dinăuntru al liniei”, scris de Hatházi András și interpretat de Tatár Zsuzsa.

În această stagiune, pentru toate spectacolele produse de Teatrul Municipal Csíki Játékszín la sala mare, vor avea loc câteva reprezentații cu supratitrare în limba română. De asemenea, ne străduim să oferim același tip de accesibilitate și pentru spectacolele invitate, cât și pentru cele din sala studio.

Anunțăm continuarea programului Luceafărul, prin care teatrul invită spectacole în limba română. Primele două producții vor avea loc în luna octombrie, provenind de la Teatrul Municipal George Bacovia, și sunt:

  • 30 octombrie, DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI, regia Mădălin Hîncu, spectacol în limba română cu supratitrare în limba maghiară
  • 31 octombrie, O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII SUPER TRIST), regia Horia Suru, spectacol în limba română cu supratitrare în limba maghiară

În această stagiune, ne pregătim să organizăm din nou două festivaluri importante pentru noi și pentru publicul nostru: festivaluri LURKÓ și UNSCENE:

Festivalul Lurkó se dovedește a fi un pilon esențial al culturii teatrale pentru copii și tineri în Transilvania, aducând laolaltă trupe profesioniste de teatru și teatru de păpuși din țară și din străinătate. Acest festival unic le oferă tinerelor generații oportunitatea de a accesa spectacole variate, atât din România, cât și din afara granițelor, prin intermediul unor evenimente, spectacole, workshopuri și întâlniri cu publicul.

Festivalul Unscene, lansat în 2021, e devenit cel mai mare festival de teatru studențesc din țară, oferind o oportunitate unică pentru actori, regizori, scenografi și coregrafi să își prezinte creațiile și să se întâlnească cu publicul. Unscene reunește tinerele talente din universitățile de arte și le oferă o rampă de lansare în teatrul profesionist, contribuind la diversificarea și revitalizarea scenei teatrale din Miercurea Ciuc și din întreaga regiune.

În această stagiune, ne angajăm să extindem și mai mult accesibilitatea spectacolelor noastre, deoarece considerăm esențial ca fiecare membru al comunității să aibă posibilitatea de a veni la teatru. Lucrăm constant pentru a face ca spectacolele noastre să fie accesibile unui public cât mai larg, această abordare reflectând angajamentul nostru față de diversitate și incluziune, teatrul nostru fiind un spațiu deschis pentru toți.

La finalul conferinței de presă, directorul teatrului, actorul Veress Albert a declarat: “Sunt foarte mândru de munca pe care echipa teatrului o depune. Stagiunea 2024-2025 propune publicului spectacole foarte diferite care vor comunica cu diferite categorii de public. Mari regizori vor monta piese importante și actuale: cinci piese maghiare (clasice și contemporane), un musical celebru,  dar și piese contemporane din Anglia, Franța sau Mexic. Toate aceste povești au însă în comun diferite perspective asupra unei teme centrale: familia. Vă așteptăm la teatru!”