Peste două săptămâni debutează cea de-a XIV-a ediție a Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale

3 orașe, 5 locații, 14 zile, 20 de spectacole de teatru, peste 30 de programe conexe, 600 de participanți. Astfel se anunță în cifre ediția din acest an a Colocviului de Teatrelor Minorităților Naționale, organizat, pentru a paisprezecea oară în perioada 18-31 octombrie, de Teatrul Figura Studio și Societatea Figura, în parteneriat cu Teatrul Csíki Játékszín și Teatrul Tomcsa Sándor. Cea mai lungă ediție, de două săptămâni, a festivalului va găzdui spectacole, expoziții, lansări de carte,  târg de carte și activități pentru copii.

 

Evenimentul, cunoscut sub numele  Colocviu, organizat în fiecare an impar, se va desfășura, și de data aceasta, puțin diferit față de toate edițiile precedente. Renovarea clădirii Căminului Cultural din Gheorgheni și lipsa unei scene de mari dimensiuni a oferit ocazia unei colaborări între cele trei teatre din județul Harghita, astfel festivalul se va desfășura, pe lângă Gheorgheni și la Odorheiu Secuiesc, respectiv Odorheiu Secuiesc. Astfel, festivalul va fi format din patru etape: prima etapă, între 18 și 20 octombrie, va avea loc în Turnătoria din Gheorgheni și  Centrul Cultural Petőfi Sándor din Joseni; între 21 și 24 octombrie, evenimentul se va muta în sala mare a Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc; 25-28 octombrie va fi perioada de din Miercurea Ciuc, unde spectacolele vor fi jucate în sala mare a Teatrului Csíki Játékszín, iar ultima perioadă, 29-31 octombrie, se va desfășura, din nou la Gheorgheni, la Sala de sport Basilides Tibor.

Programul celei de-a paisprezecea ediții a festivalului cuprinde producții ale următoarelor teatre: Teatrul Andrei Mureșanu (Sfântu Gheorghe), Teatrul Evreiesc de Stat (București),, Csíki Játékszín (Miercurea Ciuc), Figura Stúdió Színház (Gheorgheni), Teatrul Kosztolányi Dezső (Subotica, Serbia), Teatrul Național de Stat Târgu Mureș – Compania Tompa Miklós, Teatrul Național Radu Stanca – Secția germană (Sibiu), Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Teatrul Szigligeti (Oradea), Teatrul Tamási Áron (Sfântu Gheorghe), Teatrul German de Stat  Timișoare, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (Timișoara), Teatrul Tomcsa Sándor (Odorheiu Secuiesc), Teatrul din Novi Sad (Serbia).

Pe lângă teatrele de repertoriu de limbă maghiară și germană, vor fi prezente și câteva companii de teatru independente: Teatrul de Cameră din Arad, Compania de Teatru Giuvlipen din București, Váróterem Project din Cluj, Yorick Studio din Târgu Mureș, M Studio din Sfântu Gheorghe și Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Spectacolele vor fi  titrate în limba română și/sau maghiară, iar fiecare spectacol este urmat de o întâlnire cu publicul. Pentru cei mici, organizatorii vor pune la dispoziție activități cu tematică teatrală pe toată durata spectacolelor și a întâlnirilor cu publicul.

Cel mai prestigios festival de teatru transilvănean va începe pe 18 octombrie, co-organizat în acest an de Teatrul Csíki Játékszín, întreținut de primăria municipiului Miercurea Ciuc și Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc; partenerul principal - Guvernul României - Biroul pentru Relații Interetnice, precum și Centrul Cultural Petőfi Sándor din Gheorghe și Clubul Sportiv Municipal. Principalii sponsori ai Colocviului sunt: Programul #NextGenerationEU al Uniunii Europene în cadrul PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Culturii din România, Fondul Cultural Național, Primăria Municipiului Gheorgheni, UDMR și Fundația Communitas, Consiliul Județean Harghita și Fondul Bethlen Gábor.

Biletele pentru spectacolele evenimentului se pot achiziționa la preț întreg de 30 de lei, respectiv, 20 de lei pentru studenți și pensionari. Sun puse în vânzare și abonamente de festival la prețul de 500 de lei care permite intrare la toate spectacolele din program.

Pentru secțiunile Odorheiu Secuiesc și Cluj-Napoca (4-4 spectacole), biletele costă 100 de lei, în timp ce prețul abonamentului (12 spectacole) este de 250 de lei, care permite accesul la spectacolele din orașul respectiv. Participarea la programele anexe este posibilă pe baza prezentării unui bilet de teatru.

Biletele pot fi achiziționate începând cu data de 9 octombrie de pe site-ul www.kollokvium.figura.ro, de la casele de bilete ale teatrelor coorganizatoare, precum și de la locația spectacolului cu o oră înainte de începerea reprezentațiilor. Informații și rezervări pentru spectacolele din Gheorgheni: tel. 0752-227-011 sau e-mail org@figura.ro; din Odorheiu Secuiesc: tel. 0266-212-131, din Miercurea Ciuc: tel. 0748-168-506.Programul complet va fi disponibil în curând pe site-ul oficial al festivalului: www.kollokvium.figura.ro.

 

Comunicatul Teatrului  Figura Stúdió Színház